Tuesday, November 15, 2011

Vill du?

Hur mycket kan man hjälpa en annan människa i strävan att nå sina drömmars mål?

Jag tror väldigt mycket om människan själv vill nå dit! Då kan man finnas där när som helst som en stöttande pelare genom att diskutera olika situationer och eventuella problem, man kan svara på frågor och hjälpa individen att själv hitta svaret på frågan, man kan ge individen feedback och diskutera dess beetende och vad man kan göra för att förbättra det, man kan ge individen övningar som denne kan träna för att förbättra olika egenskaper i det den gör, man kan pusha individen framåt och driva denne till att prestera på en högre nivå för att nå sitt yttersta, man kan hjälpa individen att inse vad som krävs för att lyckas, man kan ställa krav på individen att göra sitt bästa, man kan hjälpa individen att själv ställa dessa krav på sig själv, man kan hjälpa individen att motivera sig själv de dagar då det går extra tungt och man kan vara en god vän till individen och vara en god lyssnare som finns där i ur och skur.

Detta är bara några av de saker man kan hjälpa andra människor med som vill förverkliga en dröm. Men det viktigaste är att individen vill själv annars är nästan allt detta ett lönlöst arbete. Då är det väldigt svårt för en människa att hjälpa någon annan. Då är det redan dömt på förhand att misslyckas för oavsett hur mycket hjälp du får så är den bortkastad om du inte tänker använda den.

Kan man övertyga en annan människa om att denna vill uppnå sina drömmar och göra det som krävs?

Djurgården förlorare mot AIK med 5-0! Ja, jag är djurgårdare men blir ledsen och besviken när jag ser hur några spelare enligt Aftonbladet har gått ut och sågat sin tränare anonymt i pressen, fegt. Är det konstigt att man förlorar då? Nej, stora splittringar i gruppen kommer aldrig att leda till framgång. Dessa måste lösas internt och inte för ens de är gjort så kommer Djurgården bli en stark lagmaskin igen.

På tal om dagen så tog jag en fika i Täby centrum innan kvällens träningar med vår assisterande BJ tränare. Han är ung och vill framåt, hoppas att han har tålamod och orkar slita för att utvecklas. Det är en krokig väg att vandra.

Vi har en dröm vi tror på,
Fredrik Nygren

No comments: