Tuesday, December 10, 2013

Roller!?

Jag fick igår frågan av en spelare hur jag ser på honom som rollspelare, är han en målskytt eller en playmaker eller kanske något helt annat?

Måste du hamna i ett speciellt fack blev min motfråga?

Han är en offensivt skicklig spelare men vad är det som hindrar honom från att vara lika bra defensivt? Om han är en målskytt vad är det som säger att han inte kan spela boxplay? Om han är bra på att hålla i pucken eller hitta bra passningar, varför kan han inte vara bra på att backchecka? Om han är bra på att skjuta handledsskott så ska han väl kunna blocka motståndarnas handledsskott?

För mig kan de bästa spelarna allt detta ovanstående, de kan spela både powerplay och boxplay. De kan vara både offensivt och defensivt skickliga. Eller ska du sluta åka skridskor när spelarna anfaller bara för att du är bäst i anfallszon? Vi är inte där i hockeyn, vi är inte på en amerikansk fotbollsplan där man har olika uppsättningar i anfall och försvar. Vi har en femma på isen (utan målvakt) där varje individ utgör 20% av lagets prestation i både anfall och försvar. Vilket betyder att om en spelare inte vill jobba i egen zon så får laget bara ut 80% av sitt lag i det bytet.

Jag förklarade för spelaren i fråga att han är en riktgt bra offensiv spelare men är begränsad så länge han inte backcheckar eller gör sitt bästa i egen zon. Då sätter han sig själv i ett fack där tränarna inte kommer att stoppa in honom i boxplay eller vid lägen när en ledning skall försvaras. Då har han på egen hand också begränsat sin egen istid.

Försök att vända detta till er fördel som spelare. Korta ner era byten, gör alltid ert bästa i både anfall och försvar så kommer ni plötsligt att märka vilken skillnad det gör för både dig och ditt lag.

Ni som är satta i ett defensivt fack och aldrig får chansen att spela i offensiva situationer. Tänk omvänt, behåll er styrka i defensiven och behåll tränarens förtroende. Men träna på ert skott, lär er konsten att göra mål. Gör ni mål så kommer förtroendet även i powerplay. Ta reda på vad tränaren vill se och gör allt för att visa det. Då får ni förtroendet och med tränares förtroende så ökar ert självförtroende och med det så kan ni börja utöka era arbetsområden och hockeykunskaper.

Lycka till,
Fredrik Nygren

No comments: