Sunday, April 17, 2011

En gammal analys!

När jag för några år sedan pluggade på Tränarprogrammet på GIH så gjorde jag många olika arbeten och uppsatser och efter att ha bläddrat igenom några av dessa så tycker jag att några är värda att publicera här på bloggen. Därför kommer därför den första delen av min tid från GIH. Läs och njut!


En analys av: Unga idrottares upplevelser av föräldrapress (Christina Augustsson) Fredrik Nygren


Jag har läst avhandlingen, ”Unga idrottares upplevelser av föräldrapress” som är skriven av Christian Augustsson. Avhandlingen är från 2000-talet, så den är väldigt modern och relevant. Unga idrottares upplevelser av föräldrapress är en väldigt intressant avhandling, som innehåller både ren fakta samt barns syn och upplevelser av föräldrapress. Läsaren får en bred kunskap i ämnet och även en teoretisk bild av begreppen. Författaren har intervjuat idrottande barn och ungdomar i åldrarna 8 till 16 år. Utländsk forskning har tidigare tagit upp problemet runt föräldrapress, medan svenska studier har saknats. Denna avhandling tar upp många intressanta frågeställningar runt området föräldrapress, som t ex; Hur reagerar barn på föräldrapress? Skiljer sig föräldrapressen mellan dyra och mindre kostsamma idrotter? Det är intressant för mig som tränare att författaren Christian Augustsson också har varit aktiv idrottsledare, då har han troligtvis stött på problemen själv flera gånger. Avhandlingen är uppdelad i olika avdelningar; Inledning, Bakgrund, Tidigare forskning, Teoretiska utgångspunkter, Metod, Resultat från enkät och intervjuer och sammanfattande diskussion. På detta sätt jobbar även vi i klassen när vi skriver VFU-arbeten. Jag finner resultat- delen som mest intressant för mig och mitt arbete. Det är väldigt intressant att se barnens svar på intervjuerna, då man får en tydlig inblick i hur barn tänker och funderar över sitt idrottande. Avhandlingen ger en väldigt sund bild på barn- och ungdomsidrott, då den utgår från ett perspektiv där barn skall känna sig tillfredställda med sin idrott och att man idrottar för att det är kul. Idrotten är en viktig del i barnens uppväxt och det skall vara roligt att idrotta, detta håller jag med om fullständigt. Frågan blir då vad som händer när föräldrarna tycker det är roligare än barnen. Hur många barn idrottar på grund av att deras föräldrar vill det? I avhandlingen får man faktiskt se att det är fler än man tror, vissa svar kan rent utsagt vara skrämmande. Ett vanligt svar hos barnen är att de kan finna föräldrars närvaro vid träningar och tävlingar som jobbigt och stressande. De vanligaste åldrarna där barn känner som mest föräldrapress är 8 och 15 år. Att 8a åringarna känner mycket press kan vara att det känns kravfyllt att börja idrotta då miljön känns ny och obekant. Att 15 åringar känner stor press kan bero på puberteten då det mesta känns jobbigt som skola, föräldrar, lärare osv. Samt att idrotterna blir mer resultatinriktade i denna ålder.


Något jag fastna extra mycket för i avhandlingen, som jag stöter på dagligen i mitt arbete som ungdomsledare är begreppet; Curlingföräldrar. Uttrycket kommer från den danske barnpsykologen Hougaard. Det menas at föräldrarna vill göra allt för att sina barn ska ha det bra, curlingföräldrar vill servera sitt barn allt på ett silverfat och lägga fram alla valmöjligheter på ett smidigt sätt så att barnet möter livet utan motstånd. På detta sätta har föräldrarna redan sopat banan framför barnet så att livet skall löpa problemfritt. Men jag tycker att detta bara skapar osäkerhet och handlingsförlamning hos barnen i deras uppväxt. Får de allt serverat så vågar de inte ta egna initiativ i livet, utan litar fullständigt till sina föräldrar. Det är även vanligt att barnen väljer idrott utifrån vad deras föräldrar tycker de skall sysselsätta sig med. Om barnet inte själv tycker det är kul, utom fortsätter för att mamma och pappa vill det slutar ofta med sin idrott i tidig ålder. Barnen mår ofta dåligt av föräldrapress och kan ibland känna att mamma eller pappa är hotfulla i samband med tävlingar eller träningar. Föräldrapressen är större i dyrare idrotter som än de idrotter som kostar mindre. Även i de idrotter som det finns stora pengar att tjäna som vuxen, då kan föräldrar se sitt barns idrottande som en framtida investering. Föräldrar kan ofta vara omedvetna om hur mycket dom pressar sina barn.


Jag valde just denna avhandling för att den passade bäst in på mitt dagliga arbete som ishockeytränare för barn och ungdomar, då jag dagligen stöter på många av dessa problem. Det är ett väldigt känsligt men intressant ämne att lära sig mer om, i mina ögon måste det viktigaste som föräldrar vara att deras barn mår bra, tyvärr är det inte så i dagens samhälle. Många föräldrar vill idag ta ut det dom själva missade som unga genom sina barn, vart dom inga idrottsstjärnor så vill de hemskt gärna att deras barn skall lyckas. Jag säger inte att alla vill det, men alldeles för många tror jag fungerar så, och detta är ett stort problem. Denna avhandling har påverkat mig mycket och jag känner en känsla av obehag när man läser vissa saker. Det skulle vara bra för alla föräldrar att läsa denna avhandling och fråga sig själv hur det egentligen står till.


Frågeställningar:

- Finns det någonting positivt med föräldrapress?

- Hur skall en förälder till ett idrottande barn vara och bete sig?

- Skall barnet få välja helt fritt vilken idrott de vill syssla med?


Fredrik Nygren

No comments: