Thursday, November 27, 2014

Donald Brashear!

När jag bodde i Washington DC så spelade en härlig kille i Capitals. En stor och stark sak som åkte runt och nästan såg lite dyster ut på isen och i båset. Han la ner pucken i zonen och åkte efter pucken och väldigt ofta så tacklades han i sarghörnen. Han var aldrig något hockeygeni, men det hände ibland att det trillade in någon kasse när han hade skjutit ett skott.

Det var inte allt för ovanligt att han slogs med motståndare även om det var få som ville möta honom utan handskar. Han var en dinosaurie, en spelare från förr som fortfarande harvade runt i NHL och satte respekt i motståndarna.

Han hette Donald och jag träffade honom ett par gånger utanför isen när jag var med Nylander eller Bäckström och det var ju en riktigt trevlig kille den där Donald. Han försvann efter ett tag och sen dess har jag inte sett honom. Detta var för fem år sedan och han var drygt 37 år gammal. Nu är han 42 och har dykt upp i Modo hockey tack vare Peter Forsberg.

Jag tycker det är modigt och häftigt gjort av Foppa, det är riktigt osvenskt och det svider redan i ögonen på många i Hockeysverige. Men vem kommer nu våga hoppa in tacklingar eller sikta mot huvudet nästa gång man möter Modo? Eller som Foppa sa att någon gjort "chicken dance" framför båset. Det har försvunnit en naturlig respekt i svensk hockey och hånfulla gester, töntiga rörelser och larviga läten från spelare har blivit en del av vardagen.

Psykningar i all ära men hån är aldrig okej enligt mig. Det är fjantigt och hör inte hemma i hockeyn.

Vad ska då Donald göra åt detta?

Alla vet vem han är och vad han har gjort och ingen i SHL kommer att våga bråka med honom. Så förvänta er fler Modo vinster och mer respektfulla och försiktigare motståndare i dessa möten.

Fredrik Nygren

No comments: