Wednesday, September 4, 2013

Noll tolerans del 2?

I dag kom detta mail i inboxen:

"TILL ALLA FÖRENINGAR I STOCKHOLM

 

Regionsspecifikt regeltillägg

 

Bifogat finner ni regeltillämpningar inom Region öst för säsongen 2013/2014. Notera att stor vikt kommer att läggas vid fair play och domarnas bedömning av olämpligt uppträdande. Domarnas direktiv är att utdöma Match Penalty vid alla former av kränkande uttrycksformer, oavsett mot vem dessa är riktade. Hit räknas också allmänna utrop av sexuellt nedsättande karaktär."


Detta är ju väldigt bra och det är viktigt att vi får bort kränkande beteenden från hockeyn. Men notera att domarens bedömning ska avgöra vad som är olämpligt uppträdande och är det som förra säsongen så kommer årets säsong att präglas av ett rekordantal matchstraff i Stockholms hockeyn. 


Förra säsongen kunde dessa saker eller uttryck ge 10 minuters utvisning för Abuse of officials: 


- Slå klubban i sargen vid frustration.

- Skaka på huvudet efter ett domslut.

- Fråga domaren: Skojar du?

- Fråga domaren: För vad? 

- Säga till domaren: Det är inte innebandy! 

- Bli sur på sig själv och säga: Fan! 


Nu är alltså domarnas direktiv att detta direkt ska ge matchstraff om man anser att detta är kränkande eller olämpligt uppträdande. Tyvärr anser uppenbarligen vissa domare att detta är  just det och kommer att precis som en parkeringsvakt åka och leta efter att få dela ut böter. 


Jag säger återigen så ingen tvivlar att jag tycker kränkningar självklart ska bestraffas, men vad gör vi när domare saknar spelsinne och precis som i fjol utdelar matchstraff för ovanstående punkter? 


Då kommer ovanstående ge samma bestraffningar som den riktiga skiten som ska bort från hockeyn som: 


- Spearing

- Spark

- Tackling mot huvudet

- Bentackling

- Mm


Vissa domare kommer inte att ha några som helst problem att göra vettiga bedömningar men tyvärr så kommer nog några att ta död på känslorna i hockeyn. 


För mig ska hockey spelas med känslor och med adrenalin i kroppen. Spelarna ska visa energi och vilja på isen och vara lyhörda och våga prata. De ska våga visa känslor och släppa loss, de ska bli glada när de vinner eller laget gör mål samtidigt som man kan bli förbannad vid förlust eller insläppt mål. Detta hoppas jag att alla domare förstår och visar en grym fingertoppskänsla när man ska döma enligt de ny direktiven. 


Vart leder detta i det långa loppet? Fostrar vi spelare som inte vågar visa känslor och som håller inne dessa då man inte vet vad som är tillåtet. Kommer vi att bli "snällare" ishockeyspelare och mer gentlemen på isen? Vad händer då när det blir dags att möta Kanada eller USA som både kommer att försöka få oss ur matcherna både fysiskt och verbalt? 


En i min värld intressant frågeställning utan rätt eller fel. Men tanken dyker upp och jag undrar om jag kanske bara har missuppfattat detta helt och hållet. Men enligt mig så måste direktivmakarna vara tydliga med vad som är ok och inte och utbilda alla domare i detta, inte lämna denna viktiga bedömning åt varje enskild domare. 


Välkomna att maila mig med era synpunkter och tankar angående detta.


Fredrik Nygren 

No comments: