Tuesday, November 6, 2012

Punkt Slut!

Jag har en assisterande tränare som heter Togge, jag såg nu att han hade skrivit ett långt inlägg på sin Facebook sida. Jag väljer att publicera det här då det har varit några få diskussioner efter matchen i fråga.

Så här sa domaransvarige Jerker Johansson om matchen:
"Vi hade ett snabbt snack med domarna direkt på isen efter spelarna hade lämnat den och då berörde vi denna punkt.Spelarna fick motstridig information av domarna och ingen skuld ska falla över varken spelare eller ledare i detta ärendet." 

 Så här säger Cupledningen Mats Ström och Jan-Erik Lundh:
"Jag med flera såg vad som hände och även den ”kvarglömda speleren” i SDE högen efter det första tumultet! Det blev som det blev och från cuplednings samt domaransvariga så är situationen utagerad!" 

Så här säger SDEs tränare Jan Tauberman efter matchen:
"Jag hörde vad ni sa till era spelare efter matchen och det är inga konstigheter, självklart måste någon hjälpa Täby spelaren upp" 

Så här sa nån förälder i motståndarlaget efter matchen om Täbys spelare och ledare:
"Idioter, Mongolider, Muppar" 

Så här säger Torgil Dahlberg (Togge):
"Hemkommen från en hockeyhelg i Linköping efter Folke filbyter. Mycket bra ishockey och många rätt tråkiga händelser.En av dom absolut bästa matcherna spelades mellan SDE-TÄBY.2 lag där varje möte är prestigeladdat och mycket känslor inblandade.Ett par spelare som har bytt lag där nerverna sitter på utsidan med mixade känslor när man ska spela mot gamla lagkamrater. Så här långt inget konstigt. 

Jag står i båset bredvid en av hockeysveriges starkaste personligheter. En kille som inte följer stigen utan väljer att gå egna vägar för att hitta nya infallsvinklar och utvecklas som tränare.Att det sticker i ögonen på folk när tränare inte gör som "borde" det är väl inget nytt.Men tittar man på dom flesta stora tränare och idrottsutövare så har dom inte varit "mainstream" direkt. Men vad är det som gör att folk känner sig hotade när någon tänker annorlunda? 

Jag ska nu ge er en liten inblick hur det är och kan vara i ett hockeybås där känslor och adrenalin blandas med blod svett och tårar. Jag ska försöka återberätta denna fantastiska hockeymatch i korthet och även utrycka min sorg över att vissa spelare och föräldrar sprider falska rykten och inte kan bete sig, utan skyller sin dumhet på andra. 

Minuterna innan match: 3 st spelare som förra säsongen spelade i SDE är av naturliga skäl nervösa och lite oroliga över hur matchen ska arta sig. Dagen till ära har domarna bestämt sig för att utöva 4-domars system. Och jag måste börja med att ge ALLA domare i Folke filbyter en stor eloge för fantastisk dömande ! Sköna domare med glimten i ögat, som pratade med tränare och spelare och höll en grym nivå i alla matcher. Denna match börjar i hårt tempo, fysiskt spel och en del tjuvsmällar. Domarna lägger nivån och båda lagen spelar en aggressiv fartfylld hockey. Som en av domarna sa efteråt ”Det här var den roligaste matchen jag har dömt på länge då båda lagen bjöd upp till dans” 

Matchen är mycket jämn och Täby har lite svårt att få in pucken. Även om matchen i sig inte betydde något för cupen där båda lagen redan var klara för slutspel så märktes det att båda lagen verkligen gjorde ALLT för att vinna matchen. Jag har full förståelse för att det mitt i stridens hetta kan slinka ur ord och en del fulknep på planen men det hör hockeymatcher till.

Vad jag tycker är riktigt tråkigt är när spelare åker och förnedrar motståndarlaget när man gjort mål. Genom gester och grimaser håna tränare och motståndare. Det hör inte hemma på en hockeyplan. Det skapar bara osämja och tar fokusen från våran underbara sport. När slutsignalen ljuder står SDE som segrare med 3-1 och förlusten är ett faktum.Det är egentligen nu allting börjar som tar udden av matchen.

En av våra spelare ger sig in högen av SDE-spelare och visar att han är en dålig förlorare.SDE-spelarna ger sig på honom och våra övriga spelare gör helt rätt i att åka till båset och titta på.Domarna har svårt att få isär spelarna och SDE ser sin chans att övermanna våran ensamma spelare och ger sig på han i ett antal av ca 4 mot 1.Vi står i båset och bevittnar det här. I en lagsport överger man inte en lagkamrat!. Så vi tränare i båset säger åt våra spela att åka in och TA BORT spelarna som ligger på våran ensamma kille.Det handlar inte om att göra en båstömning för att starta ett fullskaligt slagsmål, det handlar inte om att vi är dåliga förlorare. Det handlar om att SDE gav sig på våran ensamma spelare och att man inte lämnar någon i sticket. Det tar inte länge innan spelarna är klara med brottningen och domarna ber våra spelare att åka till båset för att inte nya incidenter ska dyka upp. 

Jag står vid båskanten och håller kontakten med domaren under hela händelseförloppet. När det har lugnat ner sig lite frågar jag domaren om jag ska skicka in spelarna på planen för att tacka för matchen eller om dom ska gå in i omklädningsrummet. Han tycker det är bäst om spelarna lämnar båset direkt varpå jag talar om för dom att ni kan gå in och byta om. Dock så stannar ett par spelare på planen för att prata med och gratulera motståndare och ”hockeypolare”Jag kan förstå att föräldrar som står på andra sidan uppfattar detta som att mer än hälften av våra spelare inte vill tacka för matchen, men det var verkligen inte så det gick till. En av våra spelare kom med ett citat jag sent kommer att glömma. ”Togge, visst är det rätt ballt att det kan vara fullt krig i 2x20 min för att man sen efter matchen kan gratulera motståndaren till en bra match och en bra vinst”Jag svarade bara ”Det är ju det som är hockey” 

Vad som faktiskt gör mig upprörd är att vissa föräldrar och spelare använder sig av personangrepp och sprider falska rykten som inte har med denna grymma hockeymatch att göra. Skärp er för fan!! Ni ödmjuka spelare och föräldrar som vet vart gränsen går, som inte sprider falska rykten och kan glädjas med andras framgång, det är ni som kommer att bli stora hockeyspelare och som utvecklar våran sport framåt ! // Togge" 

Nu sätter jag punkt på denna diskussion och är det någon som vill kommentera så är ni välkomna att maila eller ringa mig. Detta ledde även till vissa positiva saker, vi har bestämt att lagledningarna i Täby och SDE ska sitta ner och lösa eventuella frågetecken mellan lagen och ha en bättre kommunikation  Det har under de tre senaste säsongerna varit många övergångar mellan föreningarna och detta skapar också rykten och skitsnack om värvningar från tränarna sida.

Under dessa tre säsonger har det i ålderskullarna 96-99 det varit 22 övergångar mellan klubbarna:

96: Täby -> SDE: 7st, SDE -> Täby: 0st
97: Täby -> SDE: 4st, SDE -> Täby: 3st
98: Täby -> SDE: 1st, SDE -> Täby: 4st
99: Täby -> SDE: 2st, SDE -> Täby: 1st

Detta kan bero på många olika faktorer och alla fall har varit unika, jag har i alla fall inte "värvat" eller övertalat någon av de som har kommit till oss även om vissa människor vill tro det. Det ska även tilläggas att både Täby 98 och SDE 98 har fått in många nya spelare från andra lag under säsongen, bla. Väsby, Lidingö, Spånga och Österåker. Även Djurgården i Söder har fått in många nya spelare.

Systemet i Stockholm är upplagt så att spelare och föräldrar själva får bestämma var de vill spela fram till den 31 Oktober och man kan inte "tvinga" kvar någon i lagen. Även om många kanske har för bråttom i vissa fall och många byter lag väldigt många gånger så tror jag att detta system är det rätta. Det är ett fritt val om man vill spela kvar i klubben eller inte och ett fritt val för den nya klubben om dom vill ta in spelaren eller inte.

I USA och Washington DC där jag bodde i 2 år så måste man spela där man bor vad gäller AAA hockeyn och det finns 3 delstater att bo i.
1. Maryland (Måste spela i Team Maryland)
2. Virginia (Måste spela i Washington Little Caps)
3. Washington DC (Du får spela i båda lagen)

Detta system är enligt mig inget bra då du kan vantrivas otroligt mycket i ditt lag eller inte komma överens med tränaren men du måste alltså fortfarande vara kvar. Du kan däremot bli "Cuttad" på Try Outen av det laget där du bor och då har du en chans att spela i den andra staten.

Fredrik Nygren

No comments: