Sunday, October 28, 2012

Noll tolerans!

Är det bara jag som har märkt att domarna har varit väldigt petiga så här långt under denna säsong och tagit lite väl många "Abuse against officials" framförallt i U16 serierna? Först funderade jag på om det var något personligt mot mig eller mitt lag men sen har jag även förstått från andra lag att det har varit likadant där. Men i kväll i vår segermatch mot Almtuna (9-1) fick jag svaret på mina funderingar.

När en av mina spelare först får matchstraff för att skaka på huvudet och sedan slå klubban i golvet i utvisningsbåset och när sedan en annan spelare får 10 minuter för att slå sin klubba i isen för att hans lagkamrat blir utvisad (ingen protest mot domslutet) så började jag fundera.

Jag passade då på att fråga domaren som jag känner sedan tidigare som en väldigt trevlig person och en riktigt bra domare mellan perioderna vad som låg bakom dessa utvisningar. Han berättade då med viss besvikelse i svaret att det råder "noll tolerans" mot protester och att det är hans skyldighet att ta utvisning för minsta tecken på protest eller missnöje på ett domslut. Han höll med mig om att detta är en konstig regel och att den förstör mer än gör nytta. Hockey är en känslosport och hur kan en klubba i isen bli en "Abuse=Hån" på en domare? I min värld skapar detta bara mindre förståelse och mer förakt mot domarna bland spelare och ledare. Jag som i år har jobbat mer med att få bort mitt och spelarnas fokus från domarens insats känner att detta inte löser några problem.

Hockeyn i Stockholm och i Sverige blir allt mer lik den nordamerikanska hockeyn som även tillåter och kräver mer känslor än den svenska. Men med åtgärder som denna så tar vi ett steg längre i från Nordamerika på domarbedömningar och skapar en kulturkrock mellan utövare och domare. Tre kronor spelar en energifylld och känsloladdad ishockey och uppmanar ungdomslag att följa samma modell, men hur ska det gå till om inte spelarna får visa känslor på isen? Ska de vara ett gäng robotar som åker omkring som varken är glada eller sura?

Jag är helt övertygad om att det går att ha en bra och öppen dialog mellan spelare/ledare och domare under matcher där man kan kommunicera och visa känslor för varandra och att man efter matchen kan vara vänner och ta varandra i hand. Ingen ska få håna (Abuse) varandra eller gå över gränsen, men för mig går gränsen vid verkliga hån, hot eller personangrepp men att att slå klubban i isen är väl ändå inget hån?

Jag vill absolut inte trampa någon på tårna med detta inlägg då jag är nöjd med kvällens domare och glad att jag fick en förklaring på de märkliga utvisningarna som drabbade Gustav och Leon ikväll och kanske någon annan i nästa match. Men det hade varit bra att få reda på dessa bedömningar innan säsongen drog igång så att spelare och ledare i alla lagen visste vad som gällde.

I den amerikanska ungdomshockeyn jobbar man med dessa två förebyggande regler som,ska innebära färre utvisningar:

1. Får ett lag mer är 15st (30 min) utvisningar under en och samma match så är coachen avstängd i nästa seriematch (hände mig en gång). Detta hjälper tränarna att få spelarna att inte ta onödiga utvisningar och förstå dess konsekvens.
2. Får en och samma spelare 4st 2 min utv så får han inte spela vidare i den matchen. Får den individuella spelaren att förstå att för många utvisningar är varken bra för honom eller laget.

Tror ni dessa skulle fungera i Mitt i cupen?

Det ska tilläggas att jag känner till problemet med att allt för många unga domare känner sig utsatta i dagens ungdomshockey och det är absolut inte ok. Vi måste få fram fler domare och de ska självklart känna sig trygga på isen. Men mitt inlägg handlar främst om U16 där spelarna är så gott som på elitnivå och halvvägs in i junior och seniorhockeyn. Då tror jag även att en domare tål lite mer än en 13 åring som precis har börjat att döma.

Slutsats:
Nu är det dags att summera mitt eget inlägg och jag kan börja med att inse att jag låter som ett stort Amerika fan som många tycker borde sätta sig på planet tillbaka till USA direkt. Men jag älskar svensk hockey och vill bara utveckla den ännu mer. Amerikansk hockey har väldigt många brister som de borde titta mer på Sverige för att förbättra Jag inser också att detta kan låta som ett väldigt negativt och domarkritiskt inlägg från en sur och grinig coach. Men så är inte fallet, jag är medveten om att det inte alltid är så lätt att döma en hockeymatch och att alla kan göra misstag. Men jag tror på en utvecklande och lärorik domarutbildng där domarna får lära sig att skilja på frustration från en vinnarskalle och "Abuse against officials". Jag försvarade kvällens domare inför spelarna och sa att han bara göra sitt jobb och det han är tillsagd att göra. Men kan vi tillsammans (domare och utövare) hitta en lösning där vi alla känner oss tillfredsställda så tror jag att vi kommer komma långt i hockeyn.

Rom byggdes inte på en dag och det kanske är så att noll tolerans regeln är bra på sikt, men nu fungerar den inte felfritt.

Domarn dömer,
Fredrik Nygren

1 comment:

Ronnie Johansson said...

Hej Fredrik,

Bra skrivet. Håller helt med om att domarna måste har lite känsla för vad som faktiskt är en protest. Det har ju hänt mer än en gång att en spelare blivit utvisad för att han frågande slagit ut med händerna och frågat "Vad gjorde jag".

Hur det kan ses som en protest mot domslutet förstår jag inte. Speciellt inte om spelaren samtidigt åker mot utvisningsbåset. Det är ju inte alltid att spelaren själv uppfattar situationen rätt. Det kan också vara så att domaren gjort en felbedömning men varför kan inte domaren berätta hur han uppfattat det. Om spelaren sedan svarar med sin version men accepterar utvisningen skall det väl inte vara något att snacka om?

Lite känsla och social kompetens hos domarna är inte fel. Om en spelare diskuterar ett domslut med ett leende men accepterar det skall han inte straffas extra.

Intressant också att läsa om de amerikanska reglerna. Känns defintivt som något som Svenska Ishockeyförbundet borde ta under övervägande.

Lycka till med säsongen.